Deelkast menstruatieartikelen doorbreekt taboe
Deelkast menstruatieartikelen doorbreekt taboe
Wat als je tijdens je menstruatie geen geld hebt om maandverband te kopen? Praten over menstruatie en menstruatie-armoede, zoals de situatie in het voorbeeld heet, is nog altijd taboe. Om dit te doorbreken, realiseerden zorgverleners in de Van Creveldkliniek van het UMC Utrecht een slimme oplossing in de toiletruimte. Een uitgiftepunt met menstruatie-artikelen voor patiënten die wel eens geen geld hebben voor deze producten. Vandaag op Internationale Vrouwendag vragen zij hier extra aandacht voor.
Initiatiefneemster van het uitgiftepunt met menstruatie-artikelen is Willie van Greevenbroek. Als hemofilieverpleegkundige in de Van Creveldkliniek, het behandelcentrum voor kinderen en volwassenen met stollingsstoornissen, zet Willie zich al jaren in om meer aandacht te krijgen voor vrouwen met een stollingsstoornis. “Mensen met een stollingsstoornis bloeden langer dan normaal. Bij vrouwen kan dit hevige en langdurige menstruaties veroorzaken. Als je zo heftig bloed kun je niet altijd naar je werk, in je relatie is het niet fijn, sport kan niet doorgaan en je kunt tekort krijgen aan hemoglobine en ijzer. Dat heeft grote impact op je leven.”
Taboe op menstruatie
Als onderdeel van de (verpleegkundige) zorg voor meisjes en vrouwen met een stollingsstoornis en hevige menstruaties, staat Willie’s verpleegkundig consult helemaal in het teken van voorlichting en praktische hulp. Hiervoor ontwikkelde zij foldermateriaal en een unieke 'Rode Doos' gevuld met hulpmateriaal voor vrouwen met hevige menstruaties en materiaal om meisjes goed voor te bereiden op hun eerste menstruatie. Daar komt nu het uitgiftepunt in de vorm van een deelkast voor menstruatieartikelen bij. “Mijn focus in de Van Creveldkliniek is op de vrouwen met een stollingsstoornis. Deze patiëntengroep is tot voor kort onderbelicht geweest. Dit heeft mede te maken met het taboe op menstruatie en dat de vrouwen niet goed weten wat normaal en niet normaal is, want door het erfelijke karakter hebben moeders, tantes en zussen hetzelfde zware menstruatiepatroon. Het samen bekijken en bespreken van de hulpmiddelen schept ruimte om intieme onderwerpen aan te snijden. Nu kunnen onze patiënten en bezoekers ook gratis producten meenemen uit de deelkast, als er sprake is van menstruatie-armoede.”
Menstruatie-armoede
Het idee om een uitgiftepunt met menstruatieproducten in de kliniek te plaatsen kreeg Willie toen ze ontdekte dat tien procent van de meiden en vrouwen in Nederland te maken heeft met menstruatie-armoede: zij hebben weleens geen geld voor menstruatieproducten. Deze vrouwen moeten dan wc-papier gebruiken of kiezen er noodgedwongen voor om thuis te blijven van werk, vrienden of school met alle gevolgen van dien. Willie: “Voor vrouwen met een stollingsstoornis, die kampen met zware menstruaties, is dit probleem extra schrijnend. Daarom heb ik contact gezocht met het Armoedefonds, een organisatie die deelkasten met gratis menstruatieproducten aanbiedt op meer dan 200 scholen, buurthuizen en andere locaties in Nederland. Zij steunen nu ons project en waarborgen ook dat er altijd genoeg voorraad in onze deelkast ligt. Daar zijn we enorm blij mee.”
QR-code voor duurzame menstruatieproducten
Op de deelkast in de Van Creveldkliniek staat ook een QR-code, waarmee je een donatie kan doen. “Met kleine donaties van onze patiënten en bezoekers kunnen wij duurzame producten kopen, zoals menstruatiecups en wasbaar maandverband. In het geval van menstruatie-armoede bieden deze producten een oplossing op langere termijn. Doordat de deelkast in een genderneutrale ruimte hangt hopen we awareness te creëren voor vrouwen en mannen. Ik vind het belangrijk dat vrouwen goed voor zichzelf zorgen en weten wat normaal en niet normaal is. Daar vragen we op deze manier extra aandacht voor.”